26 Kasım 2018 Pazartesi

Internet'ten Isı Ayarı Yapılabilen Kombi

Kısa bir aradan sonra tekrar merhabalar. :)

"Internet'ten çalışan akıllı kombi" isimli Akıllı Ev-IOT çalışmamızı bir adım daha öteye götürerek sıcaklık ayarını da internet üzerinden yapılır hale getiriyoruz şimdi.

Gereken malzemeler:
1. Bir adet oda termostat desteği olan aptal/dummy kombi. :)
2. Bir adet Sonoff Basic IOT cihazı. (temel wifi röle kartı)
3. Bir adet Sonoff TH10 IOT cihazı (ısı ve nem sensörlü wifi röle kartı)
4. Bir adet Sonoff soketli DS18B20 sıcaklık sensörü.
5. Internet'ten çalışan akıllı kombi. yazımızı okumanız. :)

Neden bu 5.maddeyi yazdım. Çünkü 5.maddede yazanları olduğu gibi yapacağız o çalışma bizim bu sayfada gördüğünüz "Ofis Kombi" yazan Sonoff IOT cihazımızı oluşturacak. Onun üzerine Sonoff TH10 adlı sıcaklık ve nem sensörlü yeni bir IOT cihazını daha ekleyerek internetten yönetilebilen akıllı oda termostatımızı yapmış olacağız.

Sonoff TH10 cihazımızın rölesini bu projede hiç kullanmayacağız. Oda termostatı projesi olduğu için Sonoff TH10'u seyyar olarak istediğimiz odaya götürüp kombimizin o odanın sıcaklığını referans almasını sağlayacağız. Yani TH10'u sadece odamızın sıcaklığını ölçmek için kullanacağız...


01 sonoff th10 nem ve sicaklik izleme wifi role karti


02 ds18b20 sicaklik olcum sensoru


03 baglantisi yapilmis sonoff th10 ve ds18b20 ve 220v fis
Üstte gördüğünüz Sonoff TH10 cihazımızı evimizde/ofisimizde istediğimiz odaya götürüp diğer profesyonel oda termostatlarında olmayan taşınabilme özelliğini keyfimize göre kullanmış olacağız.



04 yeni ekledigimiz ofis kelimesi ile baslayan cihazlar
Önceki yazıda detaylarını verdiğim şekilde cihazlarımızı programımıza yukarda göründüğü gibi ekleyeceğiz.


05 isi sensorlu sonoff cihazi
Sonoff TH10'un detaylarına bakmak için dokunduğumuzda üstteki gibi cihazımıza bağlı olan sıcaklık sensörünün ölçtüğü o anki ortam sıcaklığını görebiliriz. Buradaki ON-OFF butonuna basarsak TH10'un dahili röle kontağı açıp kapanacak fakat biz bunu kullanmadığımız için bu projede bir işe yaramayacak. (eğer kombiye direkt bu kontakları bağlarsanız ve örneğin kombiniz mutfakta ise, kombiniz mutfağınızın sıcaklığını referans alarak ayarladığınız sıcaklık aralığında çalışabilir. bu durumda diğer sonoff basic cihazına ihtiyaç duymazsınız fakat çok kullanışlı olmaz diye düşünüyorum. oda termostatının yaşadığımız/çalıştığımız odada olması gerekir)


06 kombiye bagli olan acma kapama gorevlisi olan sonoff cihazi


07 hazirladigimiz senaryolar


08 sicaklik 23 derece ve altina dustugunde kombiyi calistirma senaryosu


09 sicaklik 24 derece ve ustune ciktiginda kombiyi durdurma senaryosu


Videoda çekip bırakan röle sadece Sonoff Basic'in dahili rölesi. Hazırladığımız senaryoya uygun olarak sıcaklık 23 olunca röle kontağını çekip kısa devre ederek kombiyi çalıştırıyor. Sıcaklık 24 olunca da röle kontağını bırakıp kombiyi durduruyor. Böylece oda sıcaklığı 23-24 arasında sabit kalıyor.


Yani, resimlerden de anlayacağınız gibi hazırladığımız iki farklı senaryo ile kombiyi istediğimiz sıcaklık seviyesinde sabit tutabiliyoruz. Tabi bu sıcaklıklar kombinin su sıcaklığı değil odanın ortam sıcaklığı. Yani Internet'ten ayarlanabilen akıllı bir kombi oda termostatı yapmış olduk.

İyi günlerde kullanın... :)

Ersin Keciş

5 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Emeklerinize sağlık hocam,benim öğrenmek istediğim, telefondan kombiyi açma ve kapatma haricinde, kombinin ısi ayarlarını indirme yükseltme gibi kontrol edebilecek miyiz? Değilse nasıl yapıcaz, Ben ısıyıda kontrol etmek istiyorum,

      Sil
  2. Merhabalar.
    Yeni besil kombiler modülasyonlu olarak üretiliyor. Buna da birçözüm bulmak mümkün mü acaba.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Bursa Petek Temizleme Kombi Bakım Servisi
    Bursa Petek Temizleme
    Kombi, Klima, Çamaşır Makinesi ve Buzdolabı Tamir Merkezi.

    YanıtlaSil