17 Nisan 2018 Salı

Bilişim Sektörünün Meslek Hastalıkları

Bilişim sektörü çalışanlarının korkulu rüyası, Meslek Hastalıkları.

Her mesleğin kendine has bazı sıkıntıları, zorlukları ve kendine özgü meslek hastalıkları vardır.
Bilişim sektörü çalışanları olan bizlerin de bu tür sıkıntılardan ve bilişimcilere özgü meslek hastalıklarından nasibini almaması düşünülemez elbette.

1. Sektörde en sık rastlanan rahatsızlıklar aşırı klavye ve fare kullanımına bağlı olarak:

2. Monitöre fazla bakma, yeteri kadar göz açıp kapamamak vb. sebeplere bağlı olarak:

3. Aşırı bilgisayar kullanımına, fazla oturma, hatalı duruş pozisyonu vb. sebeplere bağlı olarak:

İLK bölümdeki (ilk etapta "en çok rastlanılan" -kendim de dahilim bu gruba- bu 3 rahatsızlığı ele almakla yetineceğim) rahatsızlıklar her şeyi doğru yapsanız bile yeteri kadar mola vermeden, mütemadiyen her gün uzun sürelerle bilgisayar başında mesai harcıyorsanız neredeyse kaçınılmaz olan bir son diyebiliriz.


Higroma (Ganglion Kisti): (belirtiler: görsel olarak bilek çevresinde görülebilen kist çıkıntısı)
Eklem veya tendon kılıfı üzerinde bunların üzerinden çıkan içi jel kıvamında bir sıvı ile dolu kistik yapıdaki iyi huylu tümörlerdir. Elin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. En sık 20-40 yaş arası kadınlarda görülür.


El bileğinin hemen her tarafında görülebilmekle beraber en sık el bileğinin üst kısmında görülür ve bu daha çok skafolunat eklem adı verilen el bileğinde yeralan küçük kemiklerin ikisinin arasından çıkar. Daha sonra sıklık sırasıyla el bileğinin iç tarafında, avuç içinde parmaklara yakın bölgede ve parmak uç eklemleri seviyesinde görülmektedir. (kaynak)

Bu şikayetle hekime gittiğimde, hekim higroma teşhisi koymuştu. Geçmiş zamanda 50bin Lira'lık büyük çaplı bozuk paralar vardı. O bozuk paralardan bir tane bileğimin üstündeki bu higroma çıkıntısına koyup bastırarak üstünü elastik bandaj ile sarmamı ve bileğimi fazla yormadan çalışmamı söylemişti. Garip gelse de hekimin dediği şekilde yapınca geçmişti. Artık bileğimde hörgücün başını gördüğüm anda kendimi relaks moda alıyorum zorunlu olarak. Devamının daha kötü olacağını biliyorum çünkü.


Karpal Tünel Sendromu: (belirtiler: baş parmak, işaret ve orta parmakta ağrı ve uyuşmalar)
Bilgisayar ve klavye kullanırken bileğin uzun süre bükülü kalmaması gerekiyor. Bilekler 20 derecenin üzerinde aşağı veya yukarı doğru kalkarsa, bilekte parmakları hareket ettiren sinirlerdeki dolaşım bozuluyor. Mouseların yanlış tutulması, laptopun kucakta veya yatar pozisyonda kullanımı, ergonomik olmayan klavyede uzun süre çalışma, cep telefonlarında bileğin uzun süre aynı pozisyonda tutulması, bilekte karpal tünel denen dar bir alan içinden geçen sinirleri sıkıştırıyor.



Dizüstü bilgisayarınız, karpal tünel bölgesini gerçekten ciddi anlamda rahatsız edebilir. Bilgisayarda uzun saatler boyunca yazı yazmaktan veya uzun süreler telefonla konuşmaktan kaçının ve eğer mutlaka bilgisayar kullanmanız gerekiyorsa, yazarken bileklerinizi eğip bükmeyecek veya germeyecek cinste, ergonomik bir klavye tercih etmeyi unutmayın.

Ayrıca, karpal tünel sendromu semptomlarını azaltacak bazı hafif egzersiz hareketleri de var. Bir dakika boyunca, bileklerinizle yavaşça daireler çizin veya sol başparmağınızı, sağ başparmağınızla yakalayın ve esnetin. Bu egzersizler sayesinde tendonlarınızdaki esnekliği kaybetmemiş olursunuz ki bu da sinirlere daha az yük binmesine yardımcı olur. Her zaman nazik ve düşük yoğunluklu el egzersizleri yapın. Karpal tünel sendromu iyileştirilebilen bir rahatsızlık değildir ve genellikle belirli bir noktaya ulaştığında ameliyat gerektirir. Ancak bu zamana ulaşıncaya dek, yukarıda bahsettiğimiz tavsiyeleri uygulayarak biraz rahatlama sağlayabilirsiniz. (kaynak1, kaynak2)


Ulnar Sinir Sıkışması: (belirtileri: serçe ve yüzük parmaklarda ağrı ve uyuşmalar)
Kübital tünel sendromu, ulnar sinirin dirseği geçtiği yerde sıkışmaya uğraması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ulnar sinir, omurganızdan elinizdeki bazı kasları çalıştırmakta, küçük ve yüzük parmağınızda his duyusunun olmasını sağlamaktadır. Sinir kola inerken, dirsekte medial epikondil adı verilen kemik çıkıntılı bir bölgede öne geçer. Bu noktada yüzeye oldukça yakınlaşır. Bu alana ani bir dokunuşla, elde son iki parmakta elektriklenme şeklinde sıklıkla ulnar sinirin geçici iritasyonunu yaşayabilirsiniz.


Bu rahatsızlık bilgisayar kullanırken dirseklerimizi sürekli katlanmış olarak tutmamızdan, fazla cep telefonu kullanmamızdan, ergonomik olmayan klavye ve fareden ve bunlar gibi bir çok sebepten kaynaklanmaktadır. Bazen kazara dirseğimizi bir yere vururuz ve sanki elektrik çarpmış gibi bir hisse kapılırız hani, işte dirseğinizi vurduğunuz noktadaki ulnar oluğunda ulnar sinirini o anda aşırı sıkıştırmış/ezmiş oluyorsunuz.

Şahsen benim en çok muzdarip oldıuğum rahatsızlıktır. Daha öncesinde bu konuda çok doktor gezdim. Elektromyografi (EMG) çekiminde çok ileri düzey bir rahatsızlık görmezse ameliyat kararı vermiyor doktorlar. Hoş, ameliyat olsanız bir dert, olmasanız başka bir dert. Olsanız ulnar sinirlerini ulnar oluğundan alıp açığa, kas üzerine çıkartıyorlar. Bu da ilk başta rahatlatır gibi görünse de uzun vadede daha büyük sıkıntılara gebe gibi görünüyor maalesef. Zaten sizi iş yapamaz hale getirecek derecede ağrı ve el-kol uyuşmaları olsa bile bu ameliyat için yeterli olmuyor. Bu durumda kendi kendinizin doktoru olmanız gerekiyor.

Durum bu seviyeye gelince öncelikle doktorun önerdiği ERGOTERAPİ uygulamasına başlıyorum kendi kendime. Bunlar şuradaki LİNKte orjinalini bulabileceğiniz basit egzersizler:




Bu egzersizlere ilaveten her bulduğunuz fırsatta dirseklerinizi düz konuma alarak dinlendirmenizi önerebilirim. Gece uyurken ise sırtüstü yatar konumda her iki kolonuzu da sağ ve solunuza dümdüz olarak konumlandırarak uyumanız hiç yoktan 5-10 saatlik (artık kaç saat uyuyorsanız) uykunuz boyunca ulnar sinirleriniz üzerindeki gergiyi azaltarak kendini onarım imkanı sağlamış olacaktır.

Bunlara ilave olarak uygun bir klavye padi ve mouses pad kullanarak ta en azından el ve bilek rahatsızlıklarının oluşumunu minimize etmeye yardımcı olabilirsiniz:


Unutmayın, her şeyin başı sağlık! Kalın sağlıcakla. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder